Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Formatie

Op basis van de capaciteitsraming wordt, aan de hand van afgesproken normen1, de benodigde formatie van zowel artsen als ondersteuning berekend. Voor het bepalen van de benodigde (en te begroten) formatie is het van belang dat gerekend wordt met het aantal beschikbare werkuren van de artsen en medewerkers. Hiervoor wordt gerekend met een zogenaamde bruto-netto factor waarbij het aantal contracturen (bruto) omgerekend wordt naar het daadwerkelijk aantal beschikbare uren (netto). Ziekenhuizen kunnen verschillende methoden hanteren om deze netto uren te bepalen, maar er moet in elk geval rekening worden gehouden met de volgende aspecten

  • Vakantiedagen
  • Studieverlof
  • Ziekteverzuim
  • Inzet voor indirecte taken

Deze berekende formatie wordt vervolgens opgenomen in de conceptbegroting en wordt doorgerekend in termen van loonkosten.
Wanneer de conceptbegroting niet het gewenste resultaat (conform visie en FMP) laat zien dient deze, samen met het ambitieplan, net zolang bijgesteld te worden totdat deze goedkeuring heeft. Dit laatste is enorm belangrijk, omdat veel financiƫle en capaciteitsproblemen op tactisch en operationeel niveau voorkomen kunnen worden door op strategisch niveau de productie, capaciteit, (personele) middelen en omzet op elkaar af te stemmen.

Was This Article Helpful?

0
Related Articles
0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *